Spørgsmål & svar - Skole & dagtilbud
Her finder du svar på de oftest stillede spørgsmål, når du opretter din egen affaldsindsamling.
Siden 2006 har Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling fået op mod 200.000 danskere ud at samle affald i naturen. Hovedformålet med Affaldsindsamlingen er at gøre opmærksom på et kæmpe problem: Danmark producerer alt for meget affald, og derfor ender flere hundrede tons affald hvert år i naturen.
Danskerne et af de folkefærd i Europa, der, ifølge Eurostat, producerer mest affald pr. indbygger. Det er måske en af årsagerne til, at affald i naturen er et udbredt problem herhjemme. Dåser, cigaretskod, mundbind, plastikflasker og diverse take away-emballager havner langs motorveje og cykelstier, flyder ved busstoppesteder og på togstationer og langs stier i parker og skove. Problemet med henkastet affald i naturen er svært at komme til livs, også selvom syv ud af ti danskere mener, at det er forkert at smide affald fra sig.
Med Affaldsindsamlingen fjerner vi affaldet fra naturen, og vi har taget et vigtigt første skridt til et renere Danmark. Vi har sikret, at affaldet ikke ender i maverne på vores vilde dyr eller blæser ud i havet og ender med at bidrage til plastiksuppe og dødsfælder, eller at det forurener vores vandmiljø, f.eks. når affald nedbrydes til mikroplast.
Men vores mål er et Danmark helt fri for affald. Vi drømmer om at afholde en affaldsindsamling, hvor vi må lede forgæves efter affald i naturen og byerne, fordi produkterne i stedet indgår i et cirkulært kredsløb og dermed ikke bliver til affald i første omgang – til glæde for vores natur, miljø og klima.
Et affaldsfrit samfund er et samfund, hvor ressourcerne cirkulerer i lukkede kredsløb. Derfor kalder man det også en fuld cirkulær økonomi. Når vi taler om et affaldsfrit samfund i 2050, så betyder det, at det vi producerer i 2050, ikke må ende som affald igen. Der vil stadig være materialer, eksempelvis indlejret i vores bygningsmasse, som er bygget i en anden tid, og som kan indeholde skadelig kemi eller andet, som gør, at det ikke kan recirkuleres, men de nye materialer og produkter, som vi sætter på markedet i 2050, må ikke ende som affald igen.
Det er på flere måder problematisk, når emballage bliver smidt på jorden:
Ofte består engangsemballagen af plast, som med tiden bliver nedbrudt til mikroplast, der kan påvirke miljøet, dyrelivet og vores egen sundhed blandt andet gennem vores drikkevand.
Der er også risiko for, at dyr kommer til at spise eller sidde fast i det. Hvis dyrene forveksler vores affald med mad, kan de dø af sult.
Det er et forfærdeligt ressourcespild, når emballage bliver brugt en enkelt gang for så at havne i naturen (eller i forbrændingen).
Igen i 2023 sætter vi fokus på engangsemballage, fordi det er noget af det vi finder mest af gennem vores indsamlinger. Og dernæst fordi:
Det gør du her på hjemmesiden på siden ’Opret Indsamling’. Du kan oprette dig som privatperson, forening, virksomhed, dagtilbud, skole, høj-efterskole/HF/gymnasier eller kommune. Det er vigtigt, at du opretter i den korrekte kategori. Du kan gå direkte videre til din oprettelse her
Som arrangør, kan det være en god idé at markedsføre din indsamling lokalt, så der kommer flere indsamlere. Find inspiration her.
Med dit bidrag, er du med til at præge vores politiske arbejde og det pres vi lægger på politikerne. Efter din indsamling opfordres du til at registrere dit affald. Din registrering er afgørende for vores videre arbejde. Hver en registrering er vigtig. Bemærk at Affaldsindsamlingen 2023 bliver afholdt i uge 12 fra den 20. - 26. marts. Vi har frist for oprettelse af indsamlinger den 8. marts, hvis du ønsker affaldssække tilsendt. Og sidste frist for registrering af dit affald er den 3. april kl. 9.00. Du kan registrere dit affald her.
Når du har oprettet en indsamling, sender vi affaldssække. Det eneste du skal tænke på er derfor at invitere folk til at komme til din indsamling - og evt. lave lidt lokal markedsføring for din indsamling. På selve indsamlingsdagen står du klar på det aftalte mødested og tager imod de andre indsamlere, der dukker op. Mange arrangører tager et par termokander kaffe med, så man kan starte dagen med en kop kaffe - andre slutter af med en sodavand. Mange lokale får en rigtig hyggelig dag ud af Affaldsindsamlingen.
Sidste frist for oprettelse/tilmelding er den 8. marts, hvis du ønsker at modtage sække til din indsamling.
Som arrangør af Affaldsindsamlingen, får du tilsendt en pakke som indeholder de sække, som du noterer ved oprettelse / tilmelding, opdelt med børne- og voksensække.
Derudover er der kaffe som du kan servere til din indsamling. Fra hjemmesiden kan du downloade plakater og en skabelon til en pressemeddelelse, så du kan markedsføre din indsamling. Find plakaterne her.
Skoler og dagtilbud kan finde materialer på læringsportalen.
I bestemmer helt selv, hvor I samler ind. For nogle vil det være naturligt at gå langs stranden, for andre i en skov eller langs en vej, hvor grøftekanten er fuld af affald. Det kan også være i byens park eller på de grønne områder. Meget affald ligger og flyder langs med vejene. Men det er altid farligt at færdes ved trafikken. Vælg derfor et område, der er hensigtsmæssigt for jeres deltagere og husk at tage højde for trafiksikkerheden, hvis I færdes ved vejene.
Der er flere muligheder:
Du skal indtaste dit resultat her,. Sidste frist for registrering er den 3. april kl. 9.00.
Det er nemt at indtaste resultaterne direkte på siden, og du kan se alle resultaterne med det samme. Når du har registreret jeres resultat, er I med i det samlede landsresultat, og jeres anstrengelser nytter endnu mere!
Resultater for 2023 kan indtastes frem til den 3. april kl. 9.00.
Vi vil meget gerne have følgende affald registreret!
Hvis I ikke kan veje affaldet, kan I skønne resultatet ud fra følgende:
En fyldt voksensæk vejer i gennemsnit 10 kg.
En fyldt børnesæk vejer i gennemsnit 5kg.
I princippet skal I forsøge at fjerne alt det, der ikke hører hjemme i naturen. Der er dog undtagelser, som I af sikkerhedsmæssige årsager ikke skal røre ved - det gælder fyrværkeri og kanyler samt døde dyr og andet organisk affald. Vi anbefaler, at alle der samler ind bruger handsker.
Vi har lavet et lille inspirationskatalog her, hvor du kan finde:
Vi bliver rigtig glade, hvis I vil dele jeres gode billeder fra Affaldsindsamlingen på Instagram via hashtagget #affaldsindsamlingen.
I kan også melde jer ind i Affaldsindsamlingens officielle Facebook-gruppe her.
Løsningen på affaldsproblemet er en helt anden model for vores forbrug og produktion. I dag har vi en såkaldt lineær økonomi, hvor vi først udvinder ressourcer – for eksempel ved at grave dem op fra jorden.
Så producerer vi et produkt ud af ressourcerne, vi forbruger produktet, og til sidst smider vi det ud. Den måde at forbruge på, gør, at vi bruger langt flere naturressourcer, end vores klode kan holde til.
Udvinding og forarbejdning af netop naturressourcer er skyld i knap 50 procent af den globale udledning af drivhusgasser – og i over 90 % af det globale tab af biodiversitet. Derfor er vi nødt til at gøre noget andet – og det er at skabe en cirkulær økonomi. I en fuldt cirkulær økonomi er ressourcerne i et kredsløb – så affald findes slet ikke.
For eksempel kan din take-away emballage produceres i et mere holdbart materiale, så den kan afleveres tilbage, vaskes og bruges igen og igen. Så bliver den ikke til affald efter at have været brugt én enkelt gang, og du smider den ikke i naturen, fordi du har betalt pant for den, og den har en værdi. Og når den så, efter lang tids brug, er blevet slidt, så kan den smeltes om til en ny kop eller take-away boks igen.
Når vi genbruger og genanvender alle materialer på højt niveau, vil der være langt mindre behov for at udvinde nye ressourcer fra naturen. Ressourcerne bliver ved med at indgå i et cirkulært kredsløb, og på den måde giver vi naturen fred for udvindingsaktiviteter og affald.
Hvis vi ultimativt kan få alle vores ressourcer til at indgå i et kredsløb, så er det faktisk løsningen på problemet med affald i naturen i Danmark. Og så kan vi måske om nogle år mødes til Affaldsindsamlingen, have en dejlig dag sammen og komme hjem med halvtomme affaldsposer.
I Danmarks Naturfredningsforening har vi en vision om, at Danmark bliver et affaldsfrit samfund senest i 2050.
5 centrale løsninger på affaldsproblemet: