Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald i naturen

Siden 2006 har Danmarks Naturfredningsforenings årlige Affaldsindsamling fået op mod 200.000 danskere ud at samle affald i naturen.

Hovedformålet med Affaldsindsamlingen er at gøre opmærksom på et kæmpe problem: Danmark producerer alt for meget affald, og derfor ender flere hundrede tons affald hvert år i naturen.

billede af logo

Vores vision

Med Affaldsindsamlingen fjerner vi affaldet fra naturen, og vi har taget et vigtigt første skridt til et renere Danmark. Vi har sikret, at affaldet ikke ender i maverne på vore vilde dyr eller blæser ud i havet og ender med at bidrage til plastiksuppe og dødsfælder, eller at det forurener vores vandmiljø, f.eks. når affald nedbrydes til mikroplast.

Men vores mål er et Danmark helt fri for affald. Vi drømmer om at afholde en affaldsindsamling, hvor vi må lede forgæves efter affald i naturen og byerne, fordi produkterne i stedet indgår i et cirkulært kredsløb og dermed ikke bliver til affald i første omgang – til glæde for vores natur, miljø og klima.

Et Danmark uden i affald i 2050 - det er Danmarks Naturfredningsforenings vision.


I 2023 samlede vi engangskrus

Engangskoppen er et perfekt eksempel på den ’brug og smid væk’-kultur, vi skal til livs. Og heldigvis er der masser af alternativer til engangskoppen. Kan det blive en vane at bruge sin egen genopfyldelige kaffekop, ligesom det er blevet populært med smarte og farverige drikkedunke og genbrugelige net i stedet for plastikposer, så er vi allerede et stykke vej i retningen mod en cirkulær økonomi.

At mindske problemet med engangskaffekopper løser ikke affaldsproblemet eller klimakrisen. Men det er en nem vaneændring, der giver forbrugerne handlekraft og sender et stærkt signal – både til omverdenen og til industrien. Kaffekoppen er det første skridt i opgøret med ’brug og smid væk’-kulturen, og budskabet til danskerne er:

Vil du gøre én nem ting i dag for at hjælpe klimaet, kan du droppe engangskaffekoppen.

billede af logo

Har du spørgsmål?


billede af logo

Vi arbejder med cirkulær økonomi

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for et Danmark fri for affald. Vi drømmer om den dag, hvor affald i naturen er fortid, fordi alle de produkter, som vi forbruger og smider ud i dag, i stedet bliver genbrugt. Tænk, hvis vi en dag kom hjem fra Affaldsindsamlingen med halvtomme affaldssække!?

For at skabe et affaldsfrit Danmark arbejder vi med cirkulær økonomi. Det betyder, at vi fokuserer på at stoppe produktionen af affald så højt oppe i affaldshierarkiet som muligt ved at forebygge og genbruge produkterne inden, at de bliver til affald.

Læs mere om tankerne bag cirkulær økonomi her eller se videoen herunder og bliv klimaklog på to minutter.