I år tæller vi take away!

I år har vi et særligt fokus på take away-emballage, når vi samler ind. Engangsbestik, plasttallerkener, papkopper og burgerbakker er blandt den engangsemballage, som ofte havner i naturen. Alle indsamlere opfodres til at optælle engangsemballage og derved hjælpe os med at sætte fokus på netop denne type affald i naturen.

Du kan læse mere om at optælle engangsemballage og andet affald her.

Fælles for meget engangsemballage fra take away er, at det ikke har nogen værdi. Og for at undgå, at det bliver til affald og ender i naturen, skal det have en værdi. En oplagt løsning er pant. Vi ved fra tidligere affaldsindsamlinger, at der ligger langt færre flasker og dåser med pant i naturen, fordi danskerne er motiveret til at aflevere dem tilbage.

Forbruget af plast bliver ved med at stige, til skade for vores miljø, natur og dyreliv. Få gode råd til, hvad du som forbruger kan gøre for at mindske plast forbruget.

Vi drømmer om et Danmark helt fri for affald

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for et Danmark fri for affald. Vi drømmer om den dag, hvor affald i naturen er fortid, fordi alle de produkter, som vi forbruger og smider ud i dag, i stedet bliver genbrugt. Tænk, hvis vi en dag kom hjem fra Affaldsindsamlingen med halvtomme affaldssække!?

For at skabe et affaldsfrit Danmark arbejder vi med cirkulær økonomi. Det betyder, at vi fokuserer på at stoppe produktionen af affald så højt oppe i affaldshierarkiet som muligt ved at forebygge og genbruge produkterne inden, at de bliver til affald.

Læs mere om tankerne bag cirkulær økonomi her eller se videoen herunder og bliv klimaklog på to minutter.


Affaldsindsamlingen og COVID-19

Trods corona er det stadig muligt at samle ind helt lokalt, så vi opfordrer til at udnytte de forskellige sociale bobler, man er en del af og samle ind med ens boble. Når folk samler ind med deres nærmeste, er det nemmere at holde styr på, at alle forholdsregler bliver afholdt, og at turen kan fuldføres på coronasikker vis.

Affaldsindsamlingen er jo også en fantastisk måde at kunne gøre en forskel for vores fælles natur og en ligeså god mulighed for at nyde en meningsfuld dag med familie og venner under en forhåbentlig lun forårssol og træer og blomster, der springer ud om kap. Derudover er Affaldsindsamlingen en af de aktiviteter, som faktisk kan lade sig gøre i et trygt miljø, så længe man bruger sin sunde fornuft og følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og restriktioner.


Når I opretter indsamlinger, er det særligt i disse tider en god idé at bruge funktionen 'tilmelding nødvendig', så I har styr på, hvor mange der deltager i jeres indsamling.

Det er også en god idé at forberede indsamlingsstedet ved at lave mindre stationer, hvor man kan komme og afhente en affaldssæk og en kop kaffe. Dog skal I sikre at der ikke er mere end 10 samlet omkring disse aktiviteter.

En anden mulighed er også at oprette specifikke timeslots, hvor indsamlerne kan komme og hente og aflevere sækkene, så I er sikre på, at folk ikke samles på tværs af bobler.

Vi ønsker jer en god og corona-sikker affaldsindsamling.

Corona-info:

Hvorvidt man kan samles 50 personer udendørs til ens indsamling, afhænger til d.d., i følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, af, om man er en forening eller ej.

Der gælder et forsamlingsforbud på 50 personer for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi. Med det forstås udendørs idræts- og foreningsaktiviteter arrangeret af offentlige myndigheder, organisationer, foreninger, virksomheder og kulturinstitutioner. Derved er det muligt for f.eks. en spejderforening at afholde udendørs aktiviteter med op til 50 personer til stede.

Aktiviteten skal falde ind under foreningens formål.

For privat arrangerede udendørs aktiviteter gælder et forsamlingsforbud på 10 personer.

Du kan læse mere om retningslinjerne her

Vurderingen er op til koordinatoren af indsamlingen, som er ansvarlig for, at restriktionerne bliver overholdt. Yderligere spørgsmål bedes rettes til Corona hotline på telefon: 70 20 02 33.

Sundhedsstyrelsens retningslinjer:

  • God håndhygiejne er stadig vigtigt. Husk derfor håndsprit, til både hænder og grej.
  • Hold min. 2 meters afstand til andre, og planlæg aktiviteterne efter at kunne overholde dette.
  • Host eller nys i dit ærme eller i albuebøjningen - IKKE i dine hænder.
  • Personer med symptomer opfordres til at blive hjemme