Hvad er Affaldsindsamlingen?

Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald i naturen. Vi arbejder for et Danmark fri for affald.

I 15 år har Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling fået op mod 200.000 danskere ud at samle affald i naturen. Hovedformålet med Affaldsindsamlingen er at gøre opmærksom på et kæmpe problem: Danmark producerer alt for meget affald, og derfor ender flere hundrede tons affald hvert år i naturen.

Danskerne er faktisk et af de folkefærd i Europa, der, ifølge Eurostat, producerer mest affald pr. indbygger. Det er måske en af årsagerne til, at affald i naturen er et udbredt problem herhjemme. Dåser, cigaretskod, mundbind, plastikflasker og diverse take away-emballager havner langs motorveje og cykelstier, flyder ved busstoppesteder og på togstationer og langs stier i parker og skove. Problemet med henkastet affald i naturen er svært at komme til livs, også selvom syv ud af ti danskere mener, at det er forkert at smide affald fra sig.

Med Affaldsindsamlingen fjerner vi affaldet fra naturen, og vi har taget et vigtigt første skridt til et renere Danmark. Vi har sikret, at affaldet ikke ender i maverne på vore vilde dyr eller blæser ud i havet og ender med at bidrage til plastiksuppe og dødsfælder, eller at det forurener vores vandmiljø, f.eks. når affald nedbrydes til mikroplast.

Men vores mål er et Danmark helt fri for affald. Vi drømmer om at afholde en affaldsindsamling, hvor vi må lede forgæves efter affald i naturen og byerne, fordi produkterne i stedet indgår i et cirkulært kredsløb og dermed ikke bliver til affald i første omgang – til glæde for vores natur, miljø og klima.

Et Danmark uden affald i 2050 - det er Danmarks Naturfredningsforenings vision. Men hvad skal der til for, at vi kommer derhen? Og hvorfor er vi danskere europamestre i at generere affald? Det kan du blive klogere på i denne udgave af Klimaklog på 2 minutter med Mette Hoffgaard Ranfelt - miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.


I 2022 talte vi engangsemballage!


Kaffekoppen går forrest!

På vej til arbejde, på gåturen, i naturen. Engangskaffekoppen er danskernes bedste ven på farten, og i Danmark bruger vi 130 millioner engangskaffekopper årligt, viser tal fra Oceana. Og det har konsekvenser. Engangskopper er blandt de mest fundne plastiktyper i den danske natur. De er typisk lavet af plastik eller plastik-coated pap og bruges i få minutter, hvorefter de bliver til affald. Nogle af dem havner som forurening i naturen, herunder i havmiljøet.

Engangskoppen er et perfekt eksempel på den ’brug og smid væk’-kultur, vi skal til livs. Og heldigvis er der masser af alternativer til engangskoppen. Kan det blive en vane at bruge sin egen genopfyldelige kaffekop, ligesom det er blevet populært med smarte og farverige drikkedunke og genbrugelige net i stedet for plastikposer, så er vi allerede et stykke vej i retningen mod en cirkulær økonomi.

At mindske problemet med engangskaffekopper løser ikke affaldsproblemet eller klimakrisen. Men det er en nem vaneændring, der giver forbrugerne handlekraft og sender et stærkt signal – både til omverdenen og til industrien. Kaffekoppen er det første skridt i opgøret med ’brug og smid væk’-kulturen, og budskabet til danskerne er:Vil du gøre én nem ting i dag for at hjælpe klimaet, kan du droppe engangskaffekoppen.

Idéen vækker genklang i en undersøgelse, Oceana har foretaget. Omkring 60 procent af de adspurgte er enige i, at der bør indføres et pantsystem for genbrugelige kaffekopper. Og halvdelen af de adspurgte danskere svarer, at de ville støtte et decideret forbud mod engangskaffekopper.

I Danmark bruger vi mere end 130 mio. engangskopper om året. Og netop to-go-kaffekoppen er et rigtig godt eksempel på al den engangsemballage, som vi har et rekord-højt forbrug af i Danmark. I denne video gør Mette Hoffgaard Ranfelt - miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening - dig klogere på danskernes forbrug af engangsemballage. Og så giver hun et par gode eksempler fra andre EU-lande, hvor de har indført systemer til genpåfyldning af genbrugelige emballager.

Vi drømmer om et Danmark helt fri for affald

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for et Danmark fri for affald. Vi drømmer om den dag, hvor affald i naturen er fortid, fordi alle de produkter, som vi forbruger og smider ud i dag, i stedet bliver genbrugt. Tænk, hvis vi en dag kom hjem fra Affaldsindsamlingen med halvtomme affaldssække!?

For at skabe et affaldsfrit Danmark arbejder vi med cirkulær økonomi. Det betyder, at vi fokuserer på at stoppe produktionen af affald så højt oppe i affaldshierarkiet som muligt ved at forebygge og genbruge produkterne inden, at de bliver til affald.

Læs mere om tankerne bag cirkulær økonomi her eller se videoen herunder og bliv klimaklog på to minutter.
Klimaklog på 2 minutter: Affaldspyramiden

Mette Hoffgaard Ranfelt, miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening giver her en kort introduktion og gode råd til affaldshåndtering, og hvad du selv kan gøre for at forebygge affald.Bortskaffelse af indsamlet affald

Vi har samlet oplysninger til en del kommuner. Har du problemer med aflevering af affaldet, så kontakt din kommune direkte.